Niezdrowa dieta a choroby serca
Schorzenia układu sercowo-naczyniowego powstają przede wszystkim przez brak ruchu, nałogi, niezdrowy tryb życia i nieodpowiednią dietę. Wszystko to sprawia, że choroby serca pojawiają się u coraz młodszych osób. W Polsce są przyczyną około 50% zgonów. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat wpływu diety na serce, koniecznie przeczytaj ten tekst.
Tłuszcze zwierzęce kontra tłuszcze roślinne
Choć tłuszcze powodują wiele chorób, to jednak są niezbędnym składnikiem codziennego odżywiania. Dzielą się one na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. W codziennej diecie powinny dominować tłuszcze roślinne, ponieważ wzmacniają odporność, normują ciśnienie, a także regulują poziom cholesterolu we krwi. Najbardziej są polecane w formie olejów roślinnych. Tymczasem ze względu na smak i przyzwyczajenia kulinarne, w kuchni polskiej dominują tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Są to przede wszystkim:
- masło,
- smalec,
- słonina,
- czerwone mięso.
Zawierają one wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu. Efektem tego może być wytworzenie się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych oraz zwiększenie ryzyka rozwoju miażdżycy. Duże znaczenie ma także jedzenie ryb co najmniej 2-3 razy w tygodniu, które wspomagają pracę serca i układ krążenia, poprawiają działanie układu nerwowego i obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych prowadzących do udaru lub zawału serca. Powinny one być spożywane znacznie częściej niż mięso.
Dieta zgodna z piramidą żywieniową
Codziennie spożywane posiłki powinny być jak najbardziej urozmaicone, a to oznacza, że muszą czerpać produkty z każdego szczebla piramidy żywieniowej. Taka dieta może znacznie opóźnić leczenie chorób serca. Jej podstawę stanowią warzywa i owoce. Są one źródło witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Zapobiegają one utlenianiu się cholesterolu, który w ten sposób może odkładać się na ścianach naczyń. Pożądane są wszelkie produkty bogate w błonnik, który m.in. obniża poziom cholesterolu i stężenie trójglicerydów, a także wyrównuje poziom glukozy. Można go znaleźć w warzywach, owocach i nasionach roślin strączkowych. Podstawowym źródłem energii powinny być węglowodany złożone. Należą do nich pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, brązowy ryż, ziemniaki i wysokiej jakości makarony.
Szkodliwa działalność soli
Największy wpływ na ciśnienie tętnicze ma sól. Powinna ona być spożywana w proporcjach 5-6 g dziennie, lecz jest często dodawana do różnego rodzaju produktów przetworzonych i gotowych dań. Sól ma negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, powoduje nadciśnienie tętnicze i zatrzymuje wodę w organizmie, co może objawiać się obrzękami różnych części ciała. Uniwersalne mieszanki dodawane do zup w celu polepszenia smaku także nie są wskazane. Choć reklamuje się je jako przyprawy, są to tylko sole przyprawowe. Duża zawartość soli znajduje się w wysokoprzetworzonych posiłkach typu fast food. Choć powinny one być całkowicie wyeliminowane, dla wielu osób stanowią podstawę w diecie.
Na koniec warto wspomnieć, że zdrowe serce zależne jest od wielu czynników: regularnej aktywności fizycznej, wypoczynku i odpowiedniej ilości snu. Właściwie dobrana dieta to tylko jeden z czynników prowadzących do zdrowego trybu życia.